jest najważniejszym
świętem chrześcijańskim obchodzonym w Wielkiej Brytanii. Jest to święto
pełne folkloru, tradycji i potraw sezonowych, jak również są to dni
wolne od pracy dla większości mieszkańców.
Uważa się, że angielskie słowo Easter (Wielkanoc) pochodzi od Eostre, czyli od imienia anglosaskiej bogini.
Maundy Thursday – Wielki Czwartek
Jest to dzień przed
Wielkim Piątkiem, upamiętniany przez Chrześcijan jako dzień Ostatniej
Wieczerzy. W Wielkiej Brytanii w tym dniu królowa bierze udział w
ceremonii zwanej Royal Maundy,
której tradycja sięga króla Edwarda I. Ceremonia ta wiąże się z
uroczystym rozdawaniem przez królową Maundy Money (małe srebrne monety)
jako symbol jałmużny zasłużonym seniorom, wyróżnionym ze społeczeństwa
zazwyczaj za ich pracę dla lokalnej społeczności. Otrzymują oni
uroczyste białe i czerwone portmonetki, które zawierają specjalne
monety, wybite na tą okazję. Do siedemnastego wieku tradycją było
umywanie przez królową lub króla stóp wybranych osób ubogich w geście
pokory oraz na pamiątkę obmywania stóp uczniów przez Jezusa. Ostatnim
monarchą kontynuującym tą tradycję był James II.
Good Friday – Wielki Piątek
W piątek przed
Niedzielą Wielkanocną chrześcijanie upamiętniają ukrzyżowanie Jezusa
Chrystusa poprzez modlitwę i żałobę. W ten dzień tradycyjnie w
rodzinnych posiłkach mięso zastępowane jest rybą, wszystkie firmy oraz
sklepy są zamknięte z wyjątkiem sprzedawców ryb, którzy jako nieliczni
wtedy pracują. Kolejnym miejscem otwartym w Wielki Piątek jest
piekarnia, w której tradycyjnie sprzedawane są Hot Cross buns podawane
prosto z pieca. Hot Cross buns
to tradycyjne drożdżowe bułeczki z rodzynkami, na wierzchu ozdobione
polewą w kształcie krzyża, która jest symbolem ukrzyżowania. W minionych
latach sprzedawali je uliczni handlowcy jednocześnie śpiewając słynny
już wierszyk, który zna każdy przedszkolak:
Hot Cross buns
Hot Cross buns
1 a Penny
2 a Penny
Hot Cross buns
W dzisiejszych czasach drożdżowe bułeczki można kupić każdego dnia, więc nie są już one niczym specjalnym.
Easter Saturday – Wielka Sobota
Tradycyjnie znana jako
Holy Saturday (Święta Sobota) lub dzień przez Niedzielą Wielkanocną, w
przeszłości był to dzień modlitwy i postu. Obecnie traktowana jako
zwykły dzień. Jest to dzień sportu i czas spędzany rodzinnie.
Easter Sunday – Niedziela Wielkanocna
Gorliwi chrześcijanie gromadzą się wcześnie rano na Sunrise service (nabożeństwa)
na zboczu wzgórza, by obserwować wschód słońca. W ciągu dnia w
kościołach w całym kraju odprawiane są radosne nabożeństwa.
Rozpowszechnioną tradycją w tym dniu jest wręczanie sobie nawzajem
czekoladowych jajek. Skąd się wzięła ta tradycja? Jaja są symbolem
wiosny i nowego życia, w dawnych czasach ich jedzenie było zabronione w
okresie Wielkiego Postu. Obdarowywanie się jajkami w Niedzielę
Wielkanocną było gestem symbolizującym dobrą wolę. Ówczesne jaja były
gotowane na twardo i malowane w jasne kolory, lub barwione w
różnokolorowych barwnikach i ozdabiane różnymi wzorami jako symbol
wiosny i światła. Jednak gdy czekolada stała się bardziej dostępna i
niedroga, czekoladowe jajka wyparły te tradycyjne. Lata temu zdobione
jajka gotowane na twardo były turlane w dół, jajko, które sturlało się
najdalej wygrywało nagrodę. W niektórych wsiach w Wielkiej Brytanii
tradycja ta nadal jest podtrzymywana. Innym zwyczajem obchodzonym od
niedawna jest Easter Egg Hunt
– małe jajka ukryte są w ogrodzie a dzieci chodzą i ich szukają.
Wszystkie znalezione jajka są natychmiastowo przez nie zjadane.
Niedziela Wielkanocna obecnie jest dniem rodzinnym ze wspólnym
uroczystym posiłkiem. W dawnych czasach specjalnością podawaną w ten
dzień był pieczony kurczak, który nie był na co dzień w przeciwieństwie
do obecnych czasów.
Easter Monday – Poniedziałek Wielkanocny
Niewiele ceremonii
religijnych odbywa się w tym dniu, natomiast organizowanych jest wiele
imprez rozrywkowych. Jest to kolejny wielki dzień sportu, wyścigów
konnych i meczów piłki nożnej. W Poniedziałek Wielkanocny odbywają się
również rodzinne wycieczki nad morze, jeśli dopisze pogoda, oraz
organizowane są różne dziwne wydarzenia w całej Wielkiej Brytanii, takie
jak mistrzostwa świata w noszeniu węgla w Gawthrope w hrabstwie
Yorkshire. Zawodnicy biegną 1 milę niosąc worek węgla ważący 50 kg.
Kolejny dziwny konkurs to rzut kaloszem w Somerset. Zawodnicy startujący
w konkurencji mają za zadanie rzucić kaloszem najdalej jak potrafią.
Urządź własne polowanie na Wielkanocne jaja:
Gry Wielkanocne- kliknij
Gry Wielkanocne 2-kliknij
Interaktywne szukanie jaj -kliknij
Krótki film- Wielkanoc w Wielkiej Brytanii - kliknij
Wielkanocny przepis – Angielskie bułeczki Hot cross buns
Już od małego angielskie dzieci poznają popularną rymowankę:
Hot cross buns! Hot cross buns!
One a penny two a penny – Hot cross buns
If you have no daughters, give them to your sons
One a penny two a penny – Hot cross buns
Poniżej dla osób, które miałyby ochotę je upiec w polskich warunkach adaptacja przepisu James’a Martin’a dla magazynu Good Food.
Zobacz oryginalny przepis i zdjęcie bułeczek
Składniki:
Na ciasto:45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy
3 dkg świeżych drożdży
5 dkg cukru
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1 roztrzepane jajko
5 dkg roztopionego masła
odrobina oleju do natłuszczenia miski
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
10 dkg drobnych rodzynek
Do dekoracji:
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Przesiej do dużej miski mąkę z przyprawami i solą. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Wlej do mąki. Dolej do wszystkiego roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i wrzuć rodzynki. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, następnie ręką. Jeśli ciasto jest zbyt twarde – można dodać nieco wody, jeśli zbyt mokre – mąki.
- Wyrabiaj w misce lub na stolnicy aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Przełóż do czystej, lekko natłuszczonej olejem miski i przykryj luźno wilgotną ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż mniej więcej podwoi swoją objętość ( około 1 godz. w zależności od temperatury pomieszczenia).
- Wyłóż na stolnicę lekko posypaną mąką. Wyrabiaj przez kilka sekund, a następnie podziel na 12 równych porcji. Uformuj porcje w kule i ułóż na pergaminie na blaszce do pieczenia zostawiając odstęp do wyrośnięcia.
- Małym ostrym nożykiem natnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C.
- Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte.
- Piecz przez około 12-15 minut aż zbrązowieją. W małym garnuszku roztop cukier z 1 łyżką wody. Powstałym syropem posmaruj pędzelkiem jeszcze ciepłe bułeczki.W Wielkiej Brytanii hot cross buns często jada się przekrojone na pół, zapieczone w tosterze i posmarowane masłem.
Sprawdź ile wiesz na temat zwyczajów w Wielkiej Brytanii?
Test co wiesz o Wielkiej Brytanii? kliknij
Wielka-Brytania-test-podstawowy-kliknij
źródło: www.naszestrony.co.uk
http://naszestrony.co.uk/czytelnia2/52-czytelnia/artykuy/1064-tradycje-wielkanocne-w-wielkiej-brytanii-czyli-jak-wituj-brytyjczycy
http://www.perfectenglish.pl
http://mamwiedze.pl; http://professionalcompany.pl;
http://www.perfectenglish.pl
http://mamwiedze.pl; http://professionalcompany.pl;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz