piątek, 18 kwietnia 2014

Tradycje Wielanocne w Wielkiej Brytanii


Wielkanoc
jest najważniejszym świętem chrześcijańskim obchodzonym w Wielkiej Brytanii. Jest to święto pełne folkloru, tradycji i potraw sezonowych, jak również są to dni wolne od pracy dla większości mieszkańców.
Uważa się, że angielskie słowo Easter (Wielkanoc) pochodzi od Eostre, czyli od imienia anglosaskiej bogini. 

Maundy Thursday – Wielki Czwartek
Jest to dzień przed Wielkim Piątkiem, upamiętniany przez Chrześcijan jako dzień Ostatniej Wieczerzy. W Wielkiej Brytanii w tym dniu królowa bierze udział w ceremonii zwanej Royal Maundy, której tradycja sięga króla Edwarda I. Ceremonia ta wiąże się z uroczystym rozdawaniem przez królową Maundy Money (małe srebrne monety) jako symbol jałmużny zasłużonym seniorom, wyróżnionym ze społeczeństwa zazwyczaj za ich pracę dla lokalnej społeczności. Otrzymują oni uroczyste białe i czerwone portmonetki, które zawierają specjalne monety, wybite na tą okazję. Do siedemnastego wieku tradycją było umywanie przez królową lub króla stóp wybranych osób ubogich w geście pokory oraz na pamiątkę obmywania stóp uczniów przez Jezusa. Ostatnim monarchą kontynuującym tą tradycję był James II.

Good Friday – Wielki Piątek
W piątek przed Niedzielą Wielkanocną chrześcijanie upamiętniają ukrzyżowanie Jezusa Chrystusa poprzez modlitwę i żałobę. W ten dzień tradycyjnie w rodzinnych posiłkach mięso zastępowane jest rybą, wszystkie firmy oraz sklepy są zamknięte z wyjątkiem sprzedawców ryb, którzy jako nieliczni wtedy pracują. Kolejnym miejscem otwartym w Wielki Piątek jest piekarnia, w której tradycyjnie sprzedawane są Hot Cross buns podawane prosto z pieca. Hot Cross buns to tradycyjne drożdżowe bułeczki z rodzynkami, na wierzchu ozdobione polewą w kształcie krzyża, która jest symbolem ukrzyżowania. W minionych latach sprzedawali je uliczni handlowcy jednocześnie śpiewając słynny już wierszyk, który zna każdy przedszkolak:
Hot Cross buns
Hot Cross buns
1 a Penny
2 a Penny
Hot Cross buns
W dzisiejszych czasach drożdżowe bułeczki można kupić każdego dnia, więc nie są już one niczym specjalnym.

Easter Saturday – Wielka Sobota
Tradycyjnie znana jako Holy Saturday (Święta Sobota) lub dzień przez Niedzielą Wielkanocną, w przeszłości był to dzień modlitwy i postu. Obecnie traktowana jako zwykły dzień. Jest to dzień sportu i czas spędzany rodzinnie. 

Easter Sunday – Niedziela Wielkanocna
Gorliwi chrześcijanie gromadzą się wcześnie rano na Sunrise service (nabożeństwa) na zboczu wzgórza, by obserwować wschód słońca. W ciągu dnia w kościołach w całym kraju odprawiane są radosne nabożeństwa. Rozpowszechnioną tradycją w tym dniu jest wręczanie sobie nawzajem czekoladowych jajek. Skąd się wzięła ta tradycja? Jaja są symbolem wiosny i nowego życia, w dawnych czasach ich jedzenie było zabronione w okresie Wielkiego Postu. Obdarowywanie się jajkami w Niedzielę Wielkanocną było gestem symbolizującym dobrą wolę. Ówczesne jaja były gotowane na twardo i malowane w jasne kolory, lub barwione w różnokolorowych barwnikach i ozdabiane różnymi wzorami jako symbol wiosny i światła. Jednak gdy czekolada stała się bardziej dostępna i niedroga, czekoladowe jajka wyparły te tradycyjne. Lata temu zdobione jajka gotowane na twardo były turlane w dół, jajko, które sturlało się najdalej wygrywało nagrodę. W niektórych wsiach w Wielkiej Brytanii tradycja ta nadal jest podtrzymywana. Innym zwyczajem obchodzonym od niedawna jest Easter Egg Hunt – małe jajka ukryte są w ogrodzie a dzieci chodzą i ich szukają. Wszystkie znalezione jajka są natychmiastowo przez nie zjadane. Niedziela Wielkanocna obecnie jest dniem rodzinnym ze wspólnym uroczystym posiłkiem. W dawnych czasach specjalnością podawaną w ten dzień był pieczony kurczak, który nie był na co dzień w przeciwieństwie do obecnych czasów. 

Easter Monday – Poniedziałek Wielkanocny
Niewiele ceremonii religijnych odbywa się w tym dniu, natomiast organizowanych jest wiele imprez rozrywkowych. Jest to kolejny wielki dzień sportu, wyścigów konnych i meczów piłki nożnej. W Poniedziałek Wielkanocny odbywają się również rodzinne wycieczki nad morze, jeśli dopisze pogoda, oraz organizowane są różne dziwne wydarzenia w całej Wielkiej Brytanii, takie jak mistrzostwa świata w noszeniu węgla w Gawthrope w hrabstwie Yorkshire. Zawodnicy biegną 1 milę niosąc worek węgla ważący 50 kg. Kolejny dziwny konkurs to rzut kaloszem w Somerset. Zawodnicy startujący w konkurencji mają za zadanie rzucić kaloszem najdalej jak potrafią. 

Urządź własne polowanie na Wielkanocne jaja:

Gry Wielkanocne- kliknij
Gry Wielkanocne 2-kliknij
Interaktywne szukanie jaj -kliknij

 Krótki film- Wielkanoc w Wielkiej Brytanii - kliknij


Wielkanocny przepis – Angielskie bułeczki Hot cross buns

Wielkanocne przepisy – Angielskie bułeczki Hot cross buns
Obecne w angielskiej Wielkanocnej tradycji kulinarnej od wieków, wg niektórych zjedzenie bułeczek w Wielki Piątek miało przynieść spokojny rok.

Już od małego angielskie dzieci poznają popularną rymowankę:

 

Hot cross buns! Hot cross buns!

One a penny two a penny – Hot cross buns

If you have no daughters, give them to your sons

One a penny two a penny – Hot cross buns

 

Poniżej dla osób, które miałyby ochotę je upiec w polskich warunkach adaptacja przepisu James’a Martin’a dla magazynu Good Food.
Zobacz oryginalny przepis i zdjęcie bułeczek

Składniki:

Na ciasto:
45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy
3 dkg świeżych drożdży
5 dkg cukru
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1 roztrzepane jajko
5 dkg roztopionego masła
odrobina oleju do natłuszczenia miski
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
10 dkg drobnych rodzynek
Do dekoracji:
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Przesiej do dużej miski mąkę z przyprawami i solą. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Wlej do mąki. Dolej do wszystkiego roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i wrzuć rodzynki. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, następnie ręką. Jeśli ciasto jest zbyt twarde – można dodać nieco wody, jeśli zbyt mokre – mąki.
  • Wyrabiaj w misce lub na stolnicy aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Przełóż do czystej, lekko natłuszczonej olejem miski i przykryj luźno wilgotną ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż mniej więcej podwoi swoją objętość ( około 1 godz. w zależności od temperatury pomieszczenia).
  • Wyłóż na stolnicę lekko posypaną mąką. Wyrabiaj przez kilka sekund, a następnie podziel na 12 równych porcji. Uformuj porcje w kule i ułóż na pergaminie na blaszce do pieczenia zostawiając odstęp do wyrośnięcia.
  • Małym ostrym nożykiem natnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C.
  • Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte.
  • Piecz przez około 12-15 minut aż zbrązowieją. W małym garnuszku roztop cukier z 1 łyżką wody. Powstałym syropem posmaruj pędzelkiem jeszcze ciepłe bułeczki.W Wielkiej Brytanii hot cross buns często jada się przekrojone na pół, zapieczone w tosterze i posmarowane masłem.
Smacznego :)


Sprawdź ile wiesz na temat zwyczajów w Wielkiej Brytanii? 
Test co wiesz o Wielkiej Brytanii? kliknij
Wielka-Brytania-test-podstawowy-kliknij

źródło: www.naszestrony.co.uk
http://naszestrony.co.uk/czytelnia2/52-czytelnia/artykuy/1064-tradycje-wielkanocne-w-wielkiej-brytanii-czyli-jak-wituj-brytyjczycy
 http://www.perfectenglish.pl
 http://mamwiedze.pl; http://professionalcompany.pl;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz